keskiviikko 3. kesäkuuta 2009

100% Suomalainen?

Ollaankin jo blogissa puhuttu siitä, pitäisikö suomalaisia tuotteita suosia. Itse ainakin pyrin ostamaan suomalaisia tuotteita monesta eri syystä. Toki talvella ei aina ole varaa niihin ja sitten pitää tyytyä ulkomaalaiseen, opintotuella kun eletään. Ostan myöskin todella usein näitä luomutuotteita ja reilun kaupan tuotteita.

Tänään oli iltalehdessä uutinen siitä, että suomalaisuus-tunnuksella merkitty tuote, ei välttämättä ole kokonaan suomalainen. Suomalaisen Työn Liiton toukokuussa julkistaman kyselyn mukaan kotimaisuus koetaan todella tärkeänä. Suomalaisten tuotteiden tunnistamista helpottavat alkuperämerkit, jotka tunnustetaan hyvin, kuten esim. Avainlippu, Hyvää Suomesta-joutsenlippu ja Sirkkalehtilippu. Moni ei varmaan ajattele sellaista asiaa, että mitä merkin saanneelta tuotteelta vaaditaan?

Merkkien kriteereissä on eroja, Avainlippu tuotteessa kotimaisuusasteen on oltava vain 50 prosenttia. Joutsenlipun saaneissa elintarvikkeissa kolme neljäsosaa raaka-aineista täytyy olla kotimaisia. Tässä linkki iltalehden uutiseen:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200906019691389_uu.shtml

Sitä saattaa ajatella, että jos siinä lukee Made in Finland, niin se on kokonaan suomalainen. Mutta kun asiaa ajattelee, niin huomaa, että aika moni tuote varmaankin on jostain aivan muualta. Esimerkiksi Arabian Muumi-mukeissa lukee pohjassa Arabia Finland, mutta se ei tarkoita sitä, että jokainen muki tehdään Suomessa. Muumi-mukeista noin 10-20 prosenttia valmistetaan ulkomailla. Asiakkaalla on kuitenkin oikeus kysyä jälleenmyyjältä, tuleeko muki Suomesta vai Thaimaasta. Itselläni on yksi Muumi-muki ja vaikka pohjassa lukee Finland, niin en sitten tiedä mistäpäin maapalloa se loppupeleissä on. Tässä linkki Kuningaskuluttajan juttuun Muumimukeista: http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2121

Joten pitää muistaa, että kaikki ei välttämättä ole sitä mitä luulee ;)

3 kommenttia:

  1. Tuotteiden merkkiviidakko todella välillä hämmentää. Itselleni ainakin oli yllätys tuo avainlipun (valmistettu Suomssa) 50%:n kotimaisuusaste. Samoin on tilanne Hyvää Suomesta-joutsenlippu, joka lähemmin tarkasteltuna siis tarkoittaakin, että raaka-aineista vähintään 75% on oltava kotimaista. Kasvisten Sirkkalehti-lippu taitaa olla siis ainoa, joka tarkoittaa täyttä kotimaisuutta. Kaupassa käydessä tulee seurattua kaikkia em. merkkejä ja jos vaihtoehtoja vähänkin vaan on, ostan niillä varustettuja tuotteita -jääpähän ainakin jokin osa kotimaisille tuottajille ja valmistajille :)

    VastaaPoista
  2. Joo tarkistin äsken, niin tosiaan toi sirkkalehti merkki takaa, että sillä merkitty tuote on sataprosenttisesti
    Suomessa viljelty. Mikään muu suomalaisuuteen viittaava merkki ei yllä
    samaan.

    Merkkiä saa käyttää vain ekstra- tai ykkösluokan tuotteille. Merkkiä voivat käyttää vain ne viljelijät ja pakkaamot, jotka ovat tehneet
    merkin käyttöoikeudesta sopimuksen Kotimaiset Kasvikset ry:n kanssa. Samalla viljelijät sitoutuvat noudattamaan Laatutarha-ohjeistoa, joilla varmistetaan sekä tuotteiden hyvää laatua että ympäristöä säästäviä tuotantomenetelmiä.

    :)

    VastaaPoista
  3. Nonii, heh, just kun postasin ton edelisen kommentin, niin telkkarissa alkoi pyöriä sirkkalehti-mainos :D "vain sirkkalwhti takaa suomalaisuuden....." :D

    VastaaPoista