tiistai 2. kesäkuuta 2009

Luomustako elintapa

Finfood-Suomen Ruokatieto ry:n ( http://www.ruokatieto.fi ) uusimman tilaston mukaan kuluttajien luomuun käyttämä rahasumma on kasvanut edellisiin vuosiin verrattuna eli lama ei ainakaan näy kalliimpaan luomuun satsauksessa. Aiempaa aktiivisemmin luomua tuntuvat ostavan jo ennestäänkin siihen luottavat. Tunnetuimpia luomutuotteita ovat peruselintarvikkeet ja niistä kasviksia ja maitotaloustuotteita onkin varsin laajasti jo saatavilla. Luomulihaa ei sen sijaan kovin helposti löydy -lihan kohdallahan kaiken rehuista lähtien on oltava luomua. Leipomotuotteiden osalta tilanne on myös huonompi. Tämän selittää ehkä se, että leivonnaisiin käytetään niin monia eri raaka-aineita ja näidenhän kaikkien pitäisi yksittäinkin olla luomua, jotta lopputuote sitä myös olisi.
Uuden tilaston mukaan Suomessa on noin 124000 taloutta, jotka käyttävät aktiivisesti luomutuotteita. Säännöllisesti, mutta aktiivikuluttajia harvemmin talouksia kertyy jo 420000. Luku tuntuu yht´äkkiseltään aika suurelta, mutta on muistettava, että kokonaiskulutuksesta luomun osuus on näissä talouksissa vain 0,8-0,4%.
Itse olen ihastunut luomukasviksiin -maun vuoksi. Hinta on kyllä selkeästi korkeampi kuin "tavallisesti" kasvatetuilla tuotteilla. Hintaa voi kompensoida harkitsemalla tarkoin, kuinka paljon ostaa eli salaattia voi ostaa vain tarkkaan sen määrän, mitä aikoo käyttää tai mansikoita sen verran, mitä on tarpeellista pakastaa. Ehkäpä kysynnän kasvu jonain päivänä myös tasoittaa hintoja normaalituotteisiin nähden.

4 kommenttia:

  1. Itse en luomutuotteita ostele. Tärkein kriteeri on yleensä hinta joten nämä tuoteet eivät koriin asti kantaudu. Luomu ideasta kyllä pidän ja varmaan tulevaisuudessa kun rahatilanne vähän helpottuu niin luomutuotteiden märä myös korissa lisääntyy. Samoin jos omakotitalon joskus omistan niin haluaisin itse kasvattaa perunat, porkkanat, herneet jne.

    VastaaPoista
  2. Tästähän on ollut mediassa viimeaikoina myös, että luomuostaminen on nyt taantuman aikana vähentynyt. Eli kun on käytettävissä vähemmän rahaa mitä kuluttaa, niin sitten kulutetaan myös niitä edullisempia vaihtoehtoja ja muut arvot jäävät vähemmälle huomiolle.

    Vaikea sanoa sitten, pitäisikö sitä olla luomulle tai muille kalliimmille vaihtoehdoille uskollinen sillonkin jos taloustilanne tiukkenee.

    VastaaPoista
  3. Luomuviljely ei tuota niin suuria satoja kun jos käytettäisiin hyönteismyrkkyjä ja tehokkaampia lannoitteita. Jos kaikki viljely olisi luomuviljelyä ei tämän hetkiset viljelyalueet riittäisi ruokkimaan kaikkia maan ihmisiä.

    Nykyään käytetään rutkasti rahaa erilaisiin geenimanipulaatio tutkimuksiin jolla pyritään kasvien ja eläimien tehokkaampaan hyötykäyttöön. Jättiläiskanit ja muut kasvit jotka tuottavat jopa tuplasti tehokkaammin ruokaa kuin tavalliset kasvit. Mielestäni tämä menee jotenkin jo yli ja ihminen koittaa ehkäpä liikaa toimia "jumalan" roolissa. Toisaalta jos nämä mahdollistavat sen että, tulevaisuudessa ei ihmisten tarvitse nähdä nälkää on vaikeaa enää sanoa että mikä on oikein tai väärin.

    VastaaPoista
  4. Välillä tulee kaupasta osteltua luomutuotteita,mutta yleisesti ihan normia.Olen työskennellyt lammasfarmilla joka oli siirtymävaiheessa täysin luomutilaksi.Myrkkyjä yms. emme siis käyttäneet.Homma oli pitkälti samaa kuin tavallisella tilalla.

    Jotkin työt ovat vain työläämpiä ja vie enemmän aikaa,kun pitää olla tarkka mitä aineita maaperään saa laittaa.Säännökset ovat melko tiukkia.Rahaa tuotteista:lihasta,villasta ja viljasta saa enemmän ja tämä varmaankin se yleisin syy alkaa luomutilalliseksi.Osa ihmisistä ajattelee luomutilallisten olevan ideologisia ja luontoa ensisijaisesti ajattelevia,mutta todellisuudessa samat parrut niitäkin tuotteita viljelee ja kasvattaa.

    VastaaPoista