maanantai 1. kesäkuuta 2009

Suosi suomalaista?

Aamulla kauppareissulla tuli tästä aiheesta pari ajatusta mieleen kun kassajonossa katselin ostoskoriani.Tästä aiheesta on säännöllisin väliajoin keskustelua lehdissä ja internetissä ja itsekkään en oikeastaan tiedä mitä ajatella.Opiskelijana täytyy välillä tehdä kompromisseja myös tämän aiheen tiimoilta.Pystyn valinnoillani parhaiten edistämään suomalaista taloutta ostamalla suomalaista työtä.Eli kannattaako ostaa halpoja tuotteita ja laittaa säästyneet rahat palveluihin?Koska jos on esim. tarkka budjetti siitä kuinka paljon rahaa saa ruokaan mennä, ja jos haluaa suosia ainoastaan suomalaisia vihanneksia, kasviksia niin eihän siitä mitään tule, ne kun tunnetusti ovat kalliita.Eli kannattaako ehkä siis olla ostamatta halvinta, vaan mahdollisuuksien mukaan sitä mikä on hinta-laatusuhteeltaan parasta.

Mieluummin sijoittaisi siis laatuun kuin halpaan hintaan. Jos kuluttajat ostavat pelkästään kotimaisia tuotteita sen sijaan, että ostaisivat parhaita tai edullisimpia tuotteita tuotantomaasta riippumatta, suomalaisten elintaso laskee.Kotimaista kannattaa suosia jos hintaero on kohtuullinen.Merkitystä ei ole vain käytetyillä rahasummilla, vaan ennen kaikkea tuotetulla hyödyllä.

Jussi

3 kommenttia:

  1. On totta, että kotimaisen ruuan suosiminen on positiivinen asia kansantaloutemme kannalta -raha jää Suomeen ja lisäähän se myös työllisyyttä. Pelkästään rahasta ei suomalaisen ruuan kohdalla kuitenkaan ole kyse. Usein tulee hedelmä- ja vihannestiskin äärellä ihmeteltyä, kuinka tuotteet ovat niin tuoreen näköisiä,vaikka ovat matkanneet kauppaan jopa toiselta puolelta maapalloa. Pelkällä silmällähän ei näe käytettyjen torjunta- ja säilöntäaineiden laatua ja määrää. Osataanhan toki torjunta-aineita käyttää myös Suomessa, mutta haluan uskoa, että määrät ovat meillä kohtuullisemmat. Ja onhan sitten luomutuotteet.
    Viime vuosina on noussut keskusteluun myös lähiruoka eli tällöin kuljetusmatkat tuotantopaikasta ruokapöytään ovat kohtuulliset. Ruoka-aineiden laatua ei varmasti paranna pitkät kuljetusmatkat tai mahdolliset siirtämiset autosta toiseen -ja onko kylmäketju aina taattu? Lähiruuasta löytyy tietoa mm. kuluttjaviraston tai mtk:n sivuilta.

    VastaaPoista
  2. Minun mielestäni nuo suomalaiset vihannekset ja kasvikset vaan maistuvat paremmilta kuin kaukomaiden vastaavat tuotteet. En niitä talvella raaski ostaa, mutta näin kesällähän suomalaiset vihannekset ovat todella paljon halvempia. Ne maksavat tälläkin hetkellä vähemmän, kuin ulkomaalaiset. Esim. tänään Salon S-Marketissa kilo suomalaisia tomaatteja maksoi 99 snt. Ei paha hinta minun mielestäni. :)

    VastaaPoista
  3. Itsekin usein mietin tuota kylmäketjua,että miten mahtaa todellisuudessa olla jos tuote matkaa monien välikäsien kautta kaukomailta tänne pohjolan perukoille.

    Suomalaiset vihannekset ovat kyllä minustakin paremman makuisia kuin kaukomaiden mutta talviaikaan ne ovat huippukalliita ja esim. kurkku ja tomaatit on yleensä todella vetisiä vaikkapa espanjalaisiin verrattuna.Kesäaikaan ei tulisi mielenkään ostaa muita kuin tuoreita suomalaisia vihanneksia.Ne kun näin kesäaikaan ovat kilpalijoita paljon herkullisempia.

    VastaaPoista