maanantai 1. kesäkuuta 2009

Reilu kauppa

Viime viikon tekstissä jo mainitsikin Reilusta kaupasta ja ajattelin että voisin nyt täsmentää mitä toiminta oikeen pitää sisällään.Eli Reilun kaupan merkkijärjestelmän keskeinen idea on parantaa kehitysmaiden viljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä.Tämän ansiosta kehitysmaiden viljelijät pystyvät vaikuttamaan omalla työ panoksellaan yhteisöjen hyvinvointiin.Reilu kauppa myös parantaa kehistysmaiden tuottajien mahdollisuuksia pärjätä kansainvälisessä kaupassa. Näin Reilu kauppa pyrkii poistamaan köyhyyttä kaupan avulla.

Reilun kaupan merkillä varustettuja tuotteita on paljon.Löytyy kahvia, teetä, kaakaota, suklaata, sokeria, riisiä, appelsiineja, mehuja, mausteita, viinejä, urheilupalloja, Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja vaatteita, kodintekstiilejä ja kasseja.Tuotteita on jo yli 1000.


Muihin eettisten tuotteiden merkkeihin verrattuna Reilu Kaupan merkki eroaa siten että Reilun kaupan merkkiin liittyy tuottajalle maksettava takuuhinta ja sosiaalisiin ja tuotantoa kehittäviin hankkeisiin tarkoitettu erillinen Reilun kaupan lisä. Viljelijä saa aina takuuhinnan minkä ostaja maksaa maailmanmarkkinahinnan mukaan.Takuuhinta on hinta, jonka ostaja maksaa viljelijälle vähintään. Hyötyjiä löytyy maailmalta jo 1,5 miljoonaa kehitysmaiden viljelijää ja viljelijöiden perheet.Tuotteet ovat hitusen kalliimpia esim. kahvipaketti taitaa joitain senttejä maksaa enemmän.Se on kuitenkin pieni hinta verrattuna hyötyihin, joita tuotteiden ostamisella saadaan kehitysmaissa aikaan.

1 kommentti:

  1. Reilun kaupan tuotteiden ostaminen on eräänlainen kannanotto kehitysmaiden ihmisten puolesta ja luo heille paremmat ja oikeudenmukaisemmat mahdollisuudet elinkeinonsa harjoittamiseen. Itse olen "hurahtanut" reilun kaupan kahviin: En tiedä, onko luuloa vai mitä, mutta kahvi on huomattavasti pehmeämmän ja aromikkaamman makuista kuin muut kokeilemani kahvilaadut. Kahvista rohkaistuneena aion kokeilla myös muita reilun kaupan tuotteita -vaihtoehtoja tuntuu jo riittävän.

    VastaaPoista