maanantai 8. kesäkuuta 2009

Suomalaisten kulutustottumuksista

Tämänpäiväisten Ylen uutisten (http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/06/suomalaisten_shoppailussa_iso_hyppays_20_vuodessa_787467.html)
mukaan suomalaisten shoppailu on parissakymmenessä vuodessa muuttunut melkoisesti. Aiemmin suurempi osa tuloista käytettiin ruokaan -ruoka oli suhteellisesti kalliimpaa kuin nykyisin. Toisaalta MTV3-uutisten mukaan ruokaan menee talouksien tuloista enemmän kuin lamaa edeltävänä aikana.
Taloudet käyttävät rahaa aiempaa monipuolisemmin, kun rahaa jää ruokaostosten jälkeen mm. kulutustavaroiden ja harrastustoiminnan hankkimiseen. Yleinen taloustilanne toki vaikuttaa kuluttamiseen ja kuluttamisessa on selvemmin näkyvissä myös käytettävissä olevien varojen yhä suurempi kuilu suuri- ja pienituloisten välillä. Tuloerot ovat kasvattaneet eroja myös kulutuksen suhteen.
Asumiseen joudumme Suomessa edelleen käyttämään suurimman osan kulutusvaroistamme olipa sitten kyseessä omistus- tai vuokra-asunto. Asuntojen hinnat ovat viime vuosina nousseet huimasti, joten on selvää, että omistusasunnon etenkin lainarahalla hankkineet joutuvat rokottamaan kukkaroaan tai pankkitiliään melkoisesti kuukausittain. Eikä vuokra-asunnoissa kituuttevat sen helpommalla pääse -yleinen kustannusten nousu on nostanut myös vuokrien hintaa.
Suomalaisten kulutustavoista löytyy tutkittua tietoa myös tilastokeskuksen sivuilta:
http://www.tilastokeskus.fi/til/ktutk/2006/ktutk_2006_2009-06-08_tie_001_fi.html

No, ei vaivuta synkkyyteen. Tänään voimme viettää veronmaksajien taksvärkkipäivää eli tästä päivästä lähtien tulot jäävät omaan käyttöön -alkuvuoden tulot ovatkin menneet veroihin. Se selittääkin kukkaron ammottavan tyhjyyden. Ehdinkin jo olla huolissani, mutta nyt asia alkaakin korjaantumaan ;) . Todistusaineistoa löytyy sivuilta http://www.mtv3.fi/uutiset/talous/

2 kommenttia:

  1. No onneksi en sitten alkuvuonna mitään tienannutkaan :D On toi verojen osuus kyllä aika suuri mutta, toisaalta hyvinvointi valtiossa on kyllä paljon verorahakohteita. Mieluummin näin kun amerikan malliin jotta kaikille on sentään perus tarpeet turvattu.

    VastaaPoista
  2. Tuo on totta,että Suomessa verovaroilla kustannetaan terveydenhuoltoa, koulutusta ja muita kansalaisten tarvitsemia palveluja.Amerikassa mikä sekin hyvinvointivaltio on paljon epäkohtia ja aukkoja verotuksessa.Rikkaat rikastuu ja köyhät kyykkyyn menoa.

    Veroja on melkoisen nihkeää aina maksella,mutta enemmin otan ne kuin että esim. terveydenhuollosta alettaisiin tinkimään.Välillä silti tuntuu,että vallanpitäjien luovuus on parhaimmillaan kun pitää uusia verotuksen kohteita keksiä.

    VastaaPoista